Bindevæv og bindevævssygdomme


Bindevæv

Bindevæv findes omkring underhud, sener, ledbånd, muskler, knogler, nerver, organer og blodårer, og udgør mere end 50% af kroppens vægt. Bindevævet støtter og holder sammen på kroppens organer.
Bindevæv indeholder bl.a. kollagen, et uelastisk protein, der giver bindevævet sin styrke. Kollagen er fibre af æggehvidestof, der danner hovedbestanddelen af de formede dele af bindevævet.

Hvad er en bindevævssygdom?

Bindevævssygdomme er autoimmune lidelser som ikke kun angriber et sted i kroppen, men flere.
Bindevævssygdomme, kollagenoser, er sjældne. De kan forårsage betændelser i bindevævet i næsten alle kroppens organer, hvorved kollagenet skades. Trods det, at bindevævssygdommene er adskilte, ligner de hinanden. Led er ofte påvirkede, mens knogler og brusk i almindelighed ikke rammes.
Man regner med, at sygdommene opstår som følge af en forstyrrelse i kroppens immunforsvar (af ukendte årsager), som resulterer i at kroppens egne væv nedbrydes.

Sygdommene er meget uforudsigelige, og der findes ingen rigtig effektiv behandling af bindevævssygdomme, kun af symptomerne. Det skal dog tilføjes, at et stort antal mennesker med bindevævssygdomme lever et aktivt liv og er ikke specielt påvirkede af deres sygdom.

Hvilke bindevævssygdomme findes der?

Af forskellige bindevævssygdomme, kan nævnes: Lupus (SLE/Systemisk Lupus Erythematosus), Polyarteritis nodosa, Sklerodermi, Polymyositis, Dermatomyositis og muskelgigt (Polymyalgia reumatika).
Herunder består MCTD af en blanding af Sklerodermi, Polymyositis og Lupus symptomer.

Læs mere om hvordan bindevævssygdomme angriber kroppen på Vitamindoktor.com.